The Dawit Isaak database of censorship (DIDOC) är ett initiativ taget av Dawit Isaak-biblioteket i Malmö tillsammans med Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora (GRIDH), Forum för komparativa litteraturstudier vid Lunds universitet och yttrandefrihetsorganisationen Svenska PEN, för att kartlägga och synliggöra förbjuden och censurerad litteratur. Det ni ser är en pilot baserad på materialet för Banned books Sverige.

Se ett urval av förbjudna titlar under rubriken Titlar. Under rubriken Utforska förbud kan du utforska olika förbud och filtrera dessa på Förbudstyp, Förbudsskäl eller Förbudsplats.

Målet med DIDOC att databasen ska fungera som ett verktyg för forskning om censurerad litteratur, ett verktyg för lärare på högstadiet och gymnasiet som vill arbeta med frågor om yttrandefrihet och litteratur med sina elever, och en plats för vanliga nyfikna att förkovra sig i ett spännande och viktigt ämne.

Bakgrund

DIDOCs ursprungsidé har från start varit att funktionaliteten ska matcha det sätt som nyfikna ofta ställer frågor om förbjuden och censurerad litteratur: "vad finns det för böcker som har censurerats i Ryssland på grund av landets anti HBTQ-lagar?", "Vad finns det för böcker som har bränts på bål i andra kontexter än nazityskland?" eller "Av vilka anledningar förbjuds böcker i Kina?". Datamängden som finns nu är starkt begränsad och på inget vis heltäckande eller representativ.

Idén till DIDOC föddes ur en frustration och ett upptäckt behov. I arbetet med att bevaka, samla och tillgängliggöra förbjuden litteratur blir man snabbt ödmjuk inför faktumet att information om förbud och censur ofta är svår att finna och den kan vara utspridd över många olika platser, på olika hemsidor, i olika böcker och tidskrifter. En del databaser och index finns att tillgå, exempelvis Die Kasseler liste, The literature police och PEN America Index of School book bans, men antingen så är datamängden stor och bred men svårtillgänglig och information till varför en bok förbjudits kanske saknas, eller så har datan en tydlig nisch.

För mer information om DIDOC och om projektet, kontakta Jens Zingmark,  jens.zingmark[a]malmo.se, på Dawit Isaak-biblioteket eller Siska Humlesjö på GRIDH.

Hjälp oss gärna att utveckla DIDOC till en användbar resurs genom att svara på den här korta enkäten.