Förbjuden och censurerad barn- och ungdomslitteratur
Till vildingarnas land av Maurice Sendak
Till vildingarnas land är en bilderbok som handlar om Max som busar så mycket en kväll att han blir skickad i säng utan middag. Inne på Max rum börjar en skog växa och han ger sig i väg till ett annat land, vildingarnas land, där han blir utsedd till kung över alla vildingar. De startar det stora oväsendet, men sen börjar Max längta hem. Väl hemma efter den långa resan så väntar middagen på honom på rummet, och den är ännu varm.
Varför och hur boken förbjudits
Till vildingarnas land har varit förbjuden på lokal nivå på flera ställen i USA. Man har ansett att vildingarna är alldeles för otäcka och att det är olämpligt för barn att läsa om att Max inte lyder sin mamma och att han rymmer. Det har också ansetts olämpligt att det finns övernaturliga inslag i boken, vilket ofta kritiseras av väldigt religiösa grupper. Vissa har också uttryckt att det kan vara traumatiserande för barn att läsa om att bli skickad i säng utan middag.
Maurice Sendak - författare till Till vildingarnas land
Maurice Sendak (1928–2012) var en amerikansk författare och illustratör och flera av hans böcker anses idag vara klassiker i barnboksgenren. Han var en mycket produktiv barnboksförfattare och illustratör som fick sitt stora genombrott med Till vildingarnas land som ibland beskrivs som ”bilderböckernas bilderbok”. Han har mottagit många priser inom barnboks- genren, bland annat tilldelades han det första priset till Astrid Lindgrens minne 2003: Astrid Lindgren Memorial Award.
Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
Bröderna Lejonhjärta handlar om de två bröderna Jonatan och Skorpan som efter döden möts igen i Nangijala där det är ”lägereldarnas och sagornas tid”. I Körsbärsdalen, där bröderna bor, råder lycka och harmoni. I Törnrosdalen däremot har den ondskefulla Tengil och hans svarta riddare tagit makten. Han tvingar människorna att jobba som slavar tills de dör och om någon sätter sig upp mot makten har han draken Katla till sitt förfogande. Jonatan är, tillsammans med sina vänner, med i motståndsrörelsen och Skorpan dras också med i kampen mot det onda, trots att han inte alls känner sig speciellt modig.
Boken tar upp teman som mod, vikten av att konfrontera faror och orättvisor, livet efter döden och den starka kärlek- en mellan syskon som kan övervinna stora hinder, till och med döden själv. Bröderna Lejonhjärta är en saga om döden, syskonkärlek men kanske framför allt om mod och att, som Jonatan säger, våga göra saker som är farliga för ”annars är man ingen människa utan bara en liten lort”.
Varför och hur boken förbjudits
Det har diskuterats huruvida Bröderna Lejonhjärta är lämplig för barn på grund av den raka skildringen av döden och självmord. Det är dock inte av den anledningen som boken förbjudits.
Kommunistregimen i det forna Tjeckoslovakien var rädd att boken skulle inspirera befolkningen till att göra uppror mot makten, och valde därför att förbjuda den. Boken kunde inte officiellt publiceras i landet förrän 1992, efter att kommunistregimen hade fallit. Boken hittade trots detta en väg in i landet redan 1981 genom en så kallad samizdatutgåva som spreds underjordiskt. Boken smugglades in, översattes och trycktes på tunna pappersark som bands ihop för hand. Boken blev genom detta en aktiv upprorshandling.
Astrid Lindgren - författare till Bröderna Lejonhjärta
Astrid Lindgren (1907–2002) är Sveriges mest kända barnboksförfattare och skrev totalt 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker. Hennes böcker har hittills sålt i 170 miljoner exemplar och över- satts till över 100 språk. Förutom Bröderna Lejonhjärta skrev hon bland annat Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Mio min Mio och Vi på Saltkråkan. Efter hennes död instiftade regeringen ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award) som är världens största barnbokspris och årligen delas ut till en författare eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga.
Världens viktigaste kyss av David Levithan
Världens viktigaste kyss handlar om Harry och Craig som har bestämt sig för att slå världsrekordet för längsta kyss: 32 timmar. De måste stå upp hela tiden utan att släppa kontakten med den andres läppar. Kyssen följs av människor över hela världen. För att skydda dem finns vänner och familjemedlemmar runt dem, men det kommer även människor som är beväpnade med tillhyggen och glåpord. Vi får också följa några andra unga homosexuella killar som tampas med sina förhållanden eller sin sexualitet. Runt hela historien hör vi röster, ekon, från en kör av män som dött i aids och som i vi-form minns hur de offrade allt för att få vara sig själva och älska den de ville.
Varför och hur boken förbjudits
Boken var den artonde mest bortplockade och anmälda boken i USA på 2010-talet. Skildringen av homosexuella tonåringar, som dessutom kysser varandra, anses av många vara olämplig för unga att läsa. Boken har anmälts med hänvisning till delstatslagar som ska reglera känsligt material i skolor. På ett skolbibliotek i Utah ledde detta 2022 till att ett antal böcker, däribland Världens viktigaste kyss, bara fick lånas ut om barnen hade föräldrarnas medgivande. Boken brändes också på bål tillsammans med ett par andra böcker med hbtq-tematik i Iowa 2018 av en man som tyckte böckerna stred mot hans kristna värderingar. Världens viktigaste kyss ingår också i den stämningsansökan som PEN America och förlaget Penguin Random House riktat mot ett skoldistrikt i Florida. Stämningen handlar om att de bokförbud som införts i skoldistriktet bryter mot yttrandefriheten.
Boken får inte heller säljas i Ryssland på grund av lagstiftning som förbjuder vad de anser vara homosexuell propaganda.
David Levithan - författare till Världens viktigaste kyss
David Levithan är född 1972 och är författare inom unga vuxna-genren. Han skriver ofta om ungdomar, kärlek och hbtq-teman och i flera av hans böcker finns starka manliga gay-karaktärer. Detta har gjort att många av hans böcker blivit bortplockade på skolor och bibliotek i USA. 2023 kom hans bok En förbjuden bok ut på svenska – det är en bok som faktiskt handlar om en bok som förbjuds och som han skrivit utifrån sina erfarenheter av att få sina böcker anmälda och förbjudna.
Kapten Kalsong av Dav Pilkey
Kapten Kalsong-serien består av flera böcker som handlar om vännerna George och Harold som mest hittar på en massa bus och skoj i skolan. Bland annat råkar de hypnotisera rektorn på skolan till att tro att han är superhjälte, Kapten Kalsong. Varje bok innehåller ett nytt äventyr med George, Harold och Kapten Kalsong och vi får följa med på deras vansinniga upptåg. I böckerna balanseras humor, äventyr och vänskap och läsaren får utforska sin fantasi och skratta tillsammans med karaktärerna.
Varför och hur boken förbjudits
Trots att böckerna varken innehållet naket, sex, våld eller svordomar har Kapten Kalsong blivit föremål för kontrovers. Skolor och bibliotek på lokal nivå i USA har ifrågasatt eller förbjudit böckerna på grund av deras skämtsamma och busiga innehåll. Förbuden handlar delvis om att Pilkey ifrågasätter auktoriteter och uppmanar barn att säga ifrån om man tycker att något känns fel.
I den tolfte boken i serien, Kapten Kalsong och den sanslösa skrönan om Sir Stinkbomb, reser huvudkaraktärerna till framtiden för att träffa sig själv som vuxna och där visar det sig att Harold är homosexuell och lever lyckligt tillsammans med en man och har två barn (kapitel 22, sid 111–115). Denna skildring av ett samkönat föräldrapar har gjort att boken plockats bort från skolor och bibliotek. I Florida finns lagstiftning som säger att böcker med hbtq-tematik inte får finnas på grundskolor. Boken får inte heller säljas i Ryssland på grund av lagstiftning som förbjuder vad de anser vara homosexuell propaganda.
Dav Pilkey har kommenterat förbuden av Kapten Kalsong och sagt att det inte förvånar honom att hans böcker toppar listor över förbjudna böcker eftersom de allra första versionerna av Kapten Kalsong, som han skrev när han gick i skolan, förbjöds och revs i bitar av hans lärare.
Dav Pilkey - författare till Kapten Kalsong
Dav Pilkey är författare och illustratör, född 1966 i Cleveland i USA. Hans är mest känd för bokserien om Kapten Kalsong som översatts till 22 språk och hittills sålts i över 70 miljoner exemplar. Idén till Kapten Kalsong föddes när Dav Pilkey själv var barn och ofta skickades ut ur klassrummet för att han var så stökig. När han satt där ute i korridoren började han rita och göra egna serier. Dav Pilkey har ADHD och dyslexi vilket gjorde att han hade ett motstånd till läsning när han var barn – han har sagt att ett mål med sitt skrivande idag är att få de ointresserade läsarna att bli intresserade.