Events
Samling
- Titel
-
Events
Resurser
-
Millers och Sienkiewicz serietidning Elektra: Assassin blev föremål för en obscenitetsrättegång mellan 1986 och 1989 efter att Michael Correa, ägaren till en serietidningsbutik i Illinois, arresterats för att ha skyltat med bland annat Elektra: Assassin. Man hävdade att serietidningen var obscen och satanisk. Correa fälldes för obscenitet men domen upphävdes efter att den överklagats.
-
Redan när Huckleberry Finns äventyr kom ut 1884 förbjöds den på en del bibliotek eftersom man tyckte den var omoralisk på flera sätt. Dels ansågs språket vara grovt och opassande, dels ansågs det att Hucks och Jims beteende gick emot dåtidens moral. Att Huck dessutom väljer att hjälpa en slav att rymma, vilket var ett brott, ansågs också som förkastligt. Boken blev en amerikansk klassiker trots de inledande protesterna. På biblioteken i Concorde, Massachusetts år 1885 valde biblioteksstyrelsen bort boken då de ansåg att den lämpade sig bättre för människor i slummen är för respektabla intelligenta människor. I och med medborgarrättsrörelsen som tog fart i USA på 1950-talet började boken att ifrågasättas igen, men nu på grund av den ansågs ha ett rasistiskt språk. Till exempel används n-ordet över 200 gånger, vilket har gjort att man i vissa utgåvor av boken har bytt ut n-ordet mot ordet slav i stället. Många vänder sig också mot vad man anser vara en rasistisk skildring av Jim, en vuxen man som ändå framstår som underlägsen den tonåriga Huck. Flera skolor i USA har tagit bort boken från undervisning.
-
Joshua Wong är en framstående demokratiaktivist och politiker i Hongkong som har fängslats vid flertalet tillfällen på grund av hans engagemang för ett fritt och demokratiskt Hongkong. Under 2020 kom det rapporter att böcker av flertalet demokratiaktivister plockades bort från biblioteken i Hongkong, däribland Unfree speech av Joshua Wong. Detta skedde efter att regimen i Beijing instiftade en ny drakonisk säkerhetslag i Hongkong.
-
Berättelsen om tjuren Ferdinand släpptes två månader efter att det spanska inbördeskriget hade brutit ut. Av Francos anhängare ansågs boken vara alltför pacifistisk, därför förbjöds boken och förblev förbjuden till efter Francos död 1975. Adolf Hitler ska ha ansett att berättelsen om Ferdinand var degenererad demokratisk propaganda och förbjöd boken i Nazityskland där den också brändes på bål. Efter att andra världskriget tagit slut distribuerades 30 000 exemplar gratis runtom i Tyskland.
-
Shen Congwen var en kritiker mot nationalism och kommunism, på grund av detta förbjöds hans böcker i Kina och Taiwan under Maos regim. Däribland Shen Congwens kanske mest kända verk Gränsland. I Kina förstörde man tryckpressarna och böckerna brändes. Under 1990-talet började hans böcker att återpubliceras och hans författarskap började få en återupprättelse.
-
Kristna grupper har hävdat att boken främjar satanism – i Alamogordo i delstaten New Mexico ordnades ett bokbål av en lokal kyrka där bland andra Lord of the rings-böckerna brändes då de ansågs gå emot kristendomen. Böckerna har även plockats bort från skolbibliotek på grund av att de förekommer rökning i böckerna.
-
Förbjöds i Italien och forna Jugoslavien 1929. 1933 brändes boken på bål i Nazityskland på grund av författarens socialistiska åsikter. I USA plockas boken ibland bort från skolbibliotek på grund av våldsamt innehåll.
-
I The Jungle porträtterar Upton Sinclair de fruktansvärda arbetsförhållanden som rådde i Chicagos köttindustri. Boken brändes på nazisternas bokbål i Nazityskland 1933 på grund av författarens socialistiska åsikter.
-
Aleksijevitjs mest kända verk, den dokumentära serien Utopins röster som betstår av fem böcker, har i hemlandet Belarus flaggats som extremistisk litteratur och utreds sedan 2022 om de ska förbjudas från bibliotek, skolor, bokhandlare och privata hem.
-
D. H. Lawrences klassiska skildring av kärlek över klassgränserna ansågs så upprörande att inget förlag ville ge ut den i ocensurerad form med rädsla för att bli fällda av brittiska myndigheter, mycket riktigt beslagtogs en egenutgiven ocensurerad utgåva av The Scotland Yard. Boken publicerades inte i sin ocensurerade helhet förrän 1960 av förlaget Penguin. Detta ledde till åtal och rättegång för misstänkt brott mot Obscene Publications Act 1959. Boken och förlaget friades och kunde därefter publiceras i sin helhet. Detta ledde till en liberalisering av publikationer i Storbritannien.
-
Utgiven i 2009 i Hongkong och Taiwan. Boken är en allegori över kontroll och makt i samhället och har fått uppmärksamhet för sin kritiska skildring av den kinesiska regimen och dess påverkan på individens liv och samhället som helhet. Ingen förläggare i Fastlandskina ville publicera romanen utan förhandsgranskning. När boken publicerades online så stoppades den av Kinas internetcensur.
-
Vid utgivning i Ryssland 2017 skrevs delar av första boken om utan författarens vetskap. De delar av boken skrevs om innehöll homoromantiska scener och detta gjordes för att anpassa boken efter en lag som finns i Ryssland som förbjuder “homosexuell propaganda”.
-
Boken skrevs 1943 men gavs inte ut förrän 1945. Ingen i Storbritannien vågade publicera boken eftersom den uttrycker kritik mot Sovjetunionen och stalinismen – och Sovjetunionen var en viktig allierad för Storbritannien under andra världskriget. Enligt Orwell skickade han manuset till i alla fall fyra olika förlag, som tackade nej, även förlag som vanligtvis gav ut "anti-rysk" litteratur. Ett förlag var villigt att ge ut boken, men efter att ha pratat med Ministry of Information avstod förlaget från att publicera titeln. Boken var förbjuden i Sovjetunionen och andra kommunistiska länder fram till murens fall.
-
Det har diskuterats huruvida Bröderna Lejonhjärta är lämplig för barn på grund av den raka skildringen av döden och självmord. Det är dock inte av den anledningen som boken förbjudits. Kommunistregimen i det forna Tjeckoslovakien var rädd att boken skulle inspirera befolkningen till att göra uppror mot makten, och valde därför att förbjuda den. Boken kunde inte officiellt publiceras i landet förrän 1992, efter att kommunistregimen hade fallit. Boken hittade trots detta en väg in i landet redan 1981 genom en så kallad samizdatutgåva som spreds underjordiskt. Boken smugglades in, översattes och trycktes på tunna pappersark som bands ihop för hand. Boken blev genom detta en aktiv upprorshandling.
-
Lolita är skriven på engelska men av rädsla för att censureras i USA och Storbritannien valde Nabokov att publicera boken i Paris. Boken ansågs för obscen och pornografisk av det brittiska inrikesministeriet som beordrade tulltjänstemän att beslagta alla exemplar av boken. Boken förblev i praktiken förbjuden fram till 1959 när boken publicerades på nytt. I Frankrike förbjöds boken av samma anledning av det franska inrikesministeriet 1956.
-
Kvinnor utan män skrevs redan 1974 men kunde inte ges ut förrän 1989 på grund av dess påstått anstötliga innehåll – till exempel att den skildrar våldtäkt, oskuld, misslyckade äktenskap och prostitution. Romanen förbjöds direkt i Iran eftersom regimen ansåg att den stred mot islamiska värde- ringar och att den propagerade för lösaktighet och lättfärdig- het. I samband med bokens utgivning greps Parsipur vid två tillfällen och tillbringade mer än en månad i fängelse varje gång. Förbudet mot Kvinnor utan män innebar även att Shahrnush Parsipurs andra böcker förbjöds i Iran.
-
Persepolis är en serieroman med självbiografiska drag, skriven av den iranska författaren Marjane Satrapi. I berättelsen följer vi romanfigurens Marjis uppväxt före och efter den iranska revolutionen i Iran 1979. Uppvuxen i ett vänsterinriktat hem tror hon att hon ska bli profet, men när revolutionen tar fart fascineras hon i stället av Karl Marx. Hon ifrågasätter Guds existens och förundras över sina föräldrars motsägelser när de kämpar för frihet och socialism samtidigt som de har en husa. Med eskalerande oroligheter i landet och försvinnanden av släktingar skickas Marji till Europa för att slutföra skolan. Vi får följa Marjis exil i Wien innan hon till sist får återvända till Iran. När hon kommer tillbaka är allt både sig likt och förändrat. Persepolis är unik berättelse som med humor, värme och skärpa skildrar de historiska händelserna som format dagens auktoritära Iran. Efter protesterna mot Jîna Mahsa Aminis död i september 2022 har boken återigen blivit aktuell. I Iran har Persepolis stött på motstånd från myndigheter, främst på grund av dess kritiska perspektiv på den iranska revolutionen och det nuvarande politiska systemet, men även för hur den skildrar islam. Boken innehåller också skildringar av alkohol och sex, vilket inte är tillåtet i Iran. På grund av bland annat detta har boken ibland förhindrats från att offentligt distribueras och den har censurerats i försök att minska dess påverkan på allmänheten. Persepolis har även förbjudits på skolor och bibliotek i delar av USA, bland annat i Chicago där boken plockades bort från skolbiblioteken. Bakom förbuden finns kritiker från både höger och vänster som har ifrågasatt om boken är lämplig för yngre läsare på grund av dess vuxna teman och grafiska skildringar av våld, alkohol, sex och politiska konflikter. Den har också utmanats med argumentet att den skulle vara islamofobisk. Förbudet i Chicago hävdes senare efter protester.
-
Utgiven 2001 i USA. Svensk översättning: Kerstin Gustafsson. Barbara Ehrenreich var en amerikansk journalist, författare och politisk aktivist. I boken Nickel and Dimed: On (Not) Getting By In America skildrar hon tillvaron för människor längst ner på samhällsstegen i USA. Boken har förbjudits i vissa amerikanska skolor och bibliotek på grund av vad som uppfattas vara socialistisk propaganda, skildringar av droganvändning och ett grovt språk.
-
Liao Yiwu är en kinesisk författare, poet, journalist och musiker och känd kritiker av det kinesiska kommunistpartiet. I juni 1989 när han fick höras talas om massakern på Himmelska fridens torg skrev han en dikt som han gav titeln “Massacre”, med vetskap om att den aldrig skulle kunna publiceras på konventionellt vis i Kina. Istället spelade han in en inläsning på kasettband. Sju månader senare arresterades och fängslades han. Liao dömdes till ett 4 år långt fängelsestraff och blev permanent svartlistad av regimen. Hans böcker har därefter kunnat publiceras i Taiwan och Hongkong, men de förblir förbjudna i Kina. Han lever idag i exil i Tyskland, men fortsätter att skildra vanliga människor i Kinas liv och granska makten i landet.
-
George Orwells dystopiska klassiker från 1949 har alltid varit en vagel i ögat på auktoritära stater. Boken var förbjuden i Sovjetunionen fram till 1988. I mer modern tid har Lukasjenkaregimen i Belarus klassat 1984 som extremistlitteratur. En förläggare och bokhandlare i landet arresterades för att de tillhandahöll den nyligen extremistklassade boken, upplagan konfiskerades av myndigheterna. Lokalt i USA har boken förbjudits från framför allt skolor på grund av att innehållet har setts som politiskt kontroversiellt. Boken har anklagats för att vara prokommunistisk och indoktrinerande.
-
George Orwells dystopiska klassiker från 1949 har alltid varit en vagel i ögat på auktoritära stater. Boken förbjöds när det blev tydligt att det var satir som utgick från Stalins ledarskap. Boken förblev förbjuden i Sovjetunionen fram till 1990.
-
Utgiven 1983 i Syrien. Boken anklagades för hädelse och för att förolämpa islam och förbjöds i bland annat Egypten och Syrien 2000. Författaren fick en fatwa utfärdad mot sig och har därefter levt under konstant dödshot.
-
A Short History of the World är H. G. Wells historiska skildring av mänskligheten. 1940 kom en utökad spansk översättning som även behandlade perioden fram till och med 1930-talet. Den spanska utgåvan förbjöds i Spanien av Francoregimen med argumentet att den visar socialistiska tendenser, att den kritiserar den katolska kyrkan och att Wells på ett kritiskt vis skildrar det spanska inbördeskriget.
-
Boken var förbjuden i Sydafrika på grund av dess explicita och kontroversiella innehåll. Romanen innehåller teman kring incest och utforskar ett komplicerat och okonventionellt romantiskt förhållande mellan huvudkaraktärerna, som är halvsyskon. Boken förbjöds enligt Customs and Excise Act No. 55 från 1955 och Publication Act No. 42 från 1974.
-
Svensk översättning: Harry Lundin, Åke Runnquist Lewis Carroll är mest känd för sin klassiska barnbok Alice’s Adventures in Wonderland. Boken förbjöds i den kinesiska provinsen Hunan 1931 på grund av dess skildringar av pratande djur. Personerna ansvariga för förbudet ansåg att det var kränkande att djur skildrades som människor och att barn kunde börja betrakta människor och djur som jämlikar.